Sokan nem tudják, hogy a vizelettartási zavarok és a süllyedéses panaszok kezelésére létezik műtétmentes megoldás, mely intézeti bennfekvés, vérzés és lábadozási idő nélkül segít a panaszokon. A változó korban jelentkező hüvelyszárazság megszüntetése is megoldható hormonális kezelés nélkül. Egy új generációs lézer (Er:Yag) megjelenése és a hüvelyi kezelőfejek kifejlesztése új lehetőséget teremtett több nőgyógyászati kórkép kezelésében is. Cikkünkben a fájdalommentes kezelés lehetőségeit ismerheti meg!

Kevesen gondolnák, de az intim problémák sok nő életét megkeserítik! Legyen szó stressz-inkontinenciáról, húgycső-zárgyűrű elégtelenségről, jó tudni, hogy nagyon nem mindegy, hogy ki és milyen technikával áll neki az intim problémák lézeres kezelésének.

Az Er:Yag lézer hullámhossza (2940nm) legideálisabb a hüvelyi nyálkahártya mellékhatás mentes kezelésére. Az Er:YAG lézersugár termikus hatása révén stimulálja a hüvelyfalban a kollagén újrarendeződését, új kollagén szintézisét. Alkalmazásával immár évek óta intézeti bennfekvés, érzéstelenítés, metszés és vérzés nélkül tudjuk kezelni a stressz inkontinenciát, a hüvelyi relaxációs tünetegyüttest, hormonmentes megoldás vált elérhetővé a változó korban jelentkező urogenitális szindróma kezelésére. Az eddigi tapasztalatok alapján eredményes, lényegében mellékhatásmentes kezelési formáról van szó.  Megismerve az egyre szaporodó klinikai tanulmányok eredményeit, a SMOOTH® Er:Yag nőgyógyászati lézerkezelés elfoglalta helyét a terápiában, ugyanakkor újabb és újabb alkalmazási lehetőségek válnak ismertté.

A hüvelyi lézerkezelést leggyakrabban az inkontinens panaszok kezelésére alkalmazzuk, mi magunk a FOTONA SP Dynamis készülékét használjuk, az elmúlt év során ezzel értünk el meggyőző eredményeket.

Mi okozhatja az inkontinencia kellemetlen tüneteit?

A vizeletvesztés hátterében különböző kórokok állhatnak: a húgyhólyag záróizmának gyengesége, a hólyagalapot tartó kötőszövet lazulása, a hólyag falában lévő izomzat fokozott aktivitása, gyógyszerek, fejlődési rendellenességek, korábbi sebészeti beavatkozások. Hogy milyen típusú vizelettartási zavar áll a kellemetlen tünetek mögött, annak eldöntésében egy részletes anamnézis felvétel, inkontinencia kérdőív kitöltés, urodynámiás vizsgálat segíthet.

A lézerkezelés stressz-inkontinencia, illetve kevert típusú inkontinencia stressz komponensének kezelésére alkalmas. Ilyenkor a páciens köhögéskor, tüsszentéskor, edzések, testmozgás során tapasztal vizeletcsorgást. Az akaratlan vizeletvesztés miatt lemond bizonyos tevékenységekről, betét viselésére kényszerül, életminősége romlik. Sajnos a tünetekről a nők többsége nem tesz említést, akár éveken keresztül elviseli a kellemetlen helyzetet, pedig van rá megoldás!

Kezelés vágás, vérzés és fájdalom nélkül

A lézerkezelés (IncontiLase®) speciális előkészületek nélkül, ambulanter elvégezhető terápiás eljárás enyhe és középsúlyos inkontinencia kezelésére. A kezelés vágás, vérzés és varrás nélkül történik, teljesen fájdalmatlan, érzéstelenítésre nincs szükség, a beavatkozás után a páciens azonnal folytathatja napi tevékenységét. A lézerkezelés hatására a kollagéntermelés fokozódása megerősíti a hüvely tartófunkcióját, megemeli a hólyagalapot, javítja a vizelettartási képességet, csökkenti, vagy megszünteti az inkontinenciát.

Több tízezer inkontinencia ellenes kezelés eredményei és klinikai tanulmányok alapján a SMOOTH® Er:YAG lézerkezelés hatásos és biztonságos, egyre több helyen épül be az inkontinencia kezelésébe. Elvégzését követően 4 hónappal korábban, enyhe és középsúlyos inkontinenciában szenvedő páciensek 95-97 százaléka számolt be érdemi javulásról, közel 70% teljes tünetmentességről.

Húgycső zárógyűrű elégtelenség kezelési lehetőségei

A FOTONA legújabb fejlesztése tovább javítja az elérhető eredményeket: az új intraurethralis kezelőfej alkalmazásával a húgycső belső zárógyűrű elégtelenség következményei gyógyíthatók. Az IntraLase kezelés során helyi érzéstelenítést követően egy fém hólyagkatéterhez hasonló fejjel kezeljük a húgycső belső felszínét. A SMOOTH® Er:YAG lézersugár hő által  közvetített hatására megváltozik a húgycső hámjának szerkezete: új kollagénrostok képződnek, a szövetek sejtközötti állománya felszaporodik, a hám vastagszik, vérellátása javul. Segítségével a vizelettartási panaszok még több formáját tudjuk sikerrel gyógyítani. Hatásosabban kezelhető a húgycső fokozott mobilitása, ami a húgycsövet körülvevő kötőszövet gyengeségének következménye. Az IntraLase kezelés önmagában is használható, de célszerűen az IncontiLase® kezelés kiegészítéseként alkalmazzuk a minél jobb eredmények elérésére érdekében.

A FOTONA új generációs lézerkezelései műtét és érzéstelenítés nélkül, ambulanter elvégezhető non-invazív lehetőségekkel bővítették a nőgyógyászati terápiát. A SMOOTH® Er:Yag lézerkezelésnek eredményessége mellett számottevő mellékhatása nincs, a kezeléseket követően egy-két napig hüvelyi diszkomfortérzés, átmeneti ödéma jelentkezhet. A CO2 és a hagyományos Er:YAG lézernél időnként előforduló égési sérülések a korszerű, nem ablatív SMOOTH® Er:Yag készülékeknél a protokoll betartásával biztonsággal megelőzhetők.

Írta: Dr. Major Tamás, szülész-nőgyógyász, lézerspecialista

Gaspar A, Brandi H. Non-ablative  erbium YAG laser for the treatment of type III stress urinary incontinence (intrinsic sphincter deficiency). Lasers in Med Sci 2017; 32:685-691.

Pardo JI, Solá VR, Morales AA. Treatment of female stress urinary incontinence with Erbium-Yag laser in non ablative mode. Eur J Obstet Gynecol Reprod Biol 2016; 204: 1-4.

Hillary CJ, Osman N, Chapple C. Considerations in the modern management of stress urinary incontinence resulting from intrinsic sphincter deficiency. World J Urol 2015; 33: 1251-1256.Vizintin Z, Lukac M, Kazic M, Tettamanti M. Erbium laser in gynecology. Climacteric 2015;18S1:4-8.

Fistonic I, Stefica FG, Fistonic N. Minimally invasive laser procedure for early stages of stress urinary incontinence. Journal of LAHA 2012; 67-74.

Gambacciani M, Torelli MG, Martella L, et al. Rationele and design for the Vaginal Erbium Laser Academy Study (VELAS): an international multicenter observational study on genitourinary syndrome of menopause and stress urinary incontinence. Climacteric 2015;18S1:43-48.

Fistonic N, Fistonic I, Lukanovic, et al. First assessment of short-term efficacy of Er:YAG laser treatment on stress urinary incontinence in women: prospective cohort study. 2015;18S1:37-42.

Vizintin Z, Rivera M, Fistonic I, et al. Novel Minimally invasive VSP Er:Yag laser treatments in Gynecology. LAHA Journal of Laser and Health Academy 2012; 1:45-68.