Miközben csak úgy zúdulnak ránk az intim témájú reklámok, legyen az hüvelyszárazság, potenciazavar, vagy vizelettartási probléma, mi magunk nemhogy segítséget nem kérünk, de még beszélni sem merünk róla. Pedig ma több százezer ember, főként nő küzd az intim területek panaszaival, ami nemcsak a mindennapi életét nehezíti, de akár párkapcsolati problémákat is okozhat. Dr. Szabó Olga bőrgyógyász kozmetológus szakorvos, lézer-specialista a Dermalux lézerklinika alapítója segít megdönteni a tabukat és megmutatni, hogy a legtöbb esetben egyszerűen megoldhatóak ezek a gondok, csak ne titkoljuk őket.

Magyarországon 800 ezer ember, 80 százalékban nő küzd vizelettartási problémákkal, részben a várandósság okozta élettani jelenségekhez köthetően, részben pedig 45 éves kor felett alakulhatnak ki ilyen tünetek. Jellegzetes, hogy erről a népbetegségről a hibás beidegződések miatt alig esik szó, noha nagyjából minden harmadik kismama hosszabb-rövidebb ideig, biztosan találkozik ezzel a problémával. Felmérések szerint az érintettek alig fele mer erről a problémáról orvosának vagy a szakápolójának egyáltalán beszámolni, és ők sem időben teszik meg ezt. Az érintettek túlnyomó többsége ellátatlan. És akkor még nem beszéltünk a hüvelyszárazságról,  a hüvelyszövet lazaságáról, vagy méhsüllyedésről, ami az idő múlásával bizony rengeteg nő életét megkeseríti, akár komoly párkapcsolati kríziseket is okozhat. De akár már egészen fiataloknál is jelentkezhet.

„Ugyan ma már valamelyest javult a helyzet, de még mindig nagyon érzékeny ez a téma, nehezen beszélnek a nők az intim területeken jelentkező panaszokról, még a szakembereknek is. Míg mindent megteszünk azért, hogy korunkat ne tükrözze az arcunk, addig valljuk be, az inkontinenciáról, szülés utáni szexuális problémákról, a tampon kicsúszásáról és a többi korral járó tünetről nem is beszélünk. Még a legközelebbi barátnőnkkel sem.

Viszont szerencsére már látunk olyan példákat is, hogy megelőző céllal is felkeresnek bennünket, hogy ne jussanak olyan állapotba, hogy panaszaik legyenek. Tudják már például, hogy gyermeket szeretnének vállalni és az testükre milyen hatással lehet. Van, hogy a szexuális életükben már a párjuk is érzi ezt. Mert az intim területek változásai tényleg komoly problémát jelentenek nagyon-nagyon sok nő életében. Például a véletlenszerű vizeletcsepegés már szülés után előforduhat, különösen köhögés, tüszszentés, felszabadult nevetés, emelés, vagy lépcsőnjárás közben. Sajnos a probléma az idő előrehaladtával csak romlik, minden testrészünk, még a kismedencei terület is veszít rugalmasságából. Ahogy az arcbőrünkre gondos figyelmet fordítunk, ugyanennyi törődést igényelne testünk ezen része is” -hívja fel a figyelmet dr. Szabó Olga bőrgyógyász kozmetológus lézer-specialista szakorvos,  a Dermalux Lézerklinika alapítója. „A kor és a szülés nyomot hagy a hüvelyfalban, a medencefenék izmaiban, a hámszövetben, ami megannyi panaszt okoz. Az enyhébb, vagy súlyosabb vizelettartási nehézségek mellett hüvelyi szárazsághoz, esetleg méhsüllyedéshez vezethet. És ráadásul jön a menopauza, amely a hüvely nyálkahártyájának elvékonyodásával jár. Ennek is legfőbb tünete a hüvelyszárazság, amely a változó korú nők nagy százalékát érinti, és ami fájdalmas szexuális együttlétekhez, gyakori fertőzésekhez vezet.

Egy nő életében egyébként többször is kialakul hormoningadozás, ilyen a terhesség, a szoptatás, a menstruációs ciklus, vagy a változókor. Mindez hatással van a hüvelyhámra, mely állapotát a nemi hormonok befolyásolják, és szöveti eltéréseket okoz. Hiába szeretnénk kellemesen eltöltött együttléteket életünk párjával, a nem megfelelő nedvesedés miatt csökken a hüvelycsatorna síkossága, ezért a szeretkezés, bármennyire is szeretnénk azt, sajnos fájdalommal jár. Az együttléteket gyakran pici hámsérülések kísérik és egy idő után állandósulhat az égő, viszkető érzés. Emellett egyre gyakoribbá válhatnak a nem kívánt fertőzések, hiszen a sérült, száraz hüvelyfalon könnyedén jutnak be a különböző kórokozók. Gyakran még a tampon felhelyezése és eltávolítása s fájdalmas” – beszél tabuk nélkül dr. Szabó Olga, aki hangsúlyozza, hogy itt messze nem csupán különböző esztétikai problémákról van szó, hanem gyakran az intim komfortérzet hiányáról. „A folyamat az élet természetes velejárója, és alkati adottságok, az életmód, valamint a szülés is felgyorsíthatja. Kevesen gondolnánk, de az intim problémák tényleg nagyon sok nő életét megkeserítik. Néhány évvel ezelőtt a probléma csak műtéti úton volt kezelhető. Legyen szó stressz-inkontinenciáról, húgycső-zárgyűrű elégtelenségről, jó tudni, hogy a lézeres eljárás jelenthet ma gyakran megoldást. Viszont nagyon nem mindegy, hogy ki és milyen technikával áll neki az intim problémák kezelésének. Ma már több, világszabadalommal rendelkező lézerterápiás eszközünk is van, amely altatás-, metszés-, vágás és tűszúrásmentes, nem sebészeti, minimálisan invazív, lehetőséget ad több problémára is. Például megszünteti a hüvelyszárazságot, melyet a hüvelyhám optimális szerkezetének elvesztése eredményez.

A változókorban az alacsonyabb ösztrogén hormonszint mellett a nemi szervek csökkent vérellátása is súlyosbítja a panaszokat. A hüvelyhám elvékonyodásával, mint említettem, a hüvelyfal szárazabbá és érzékenyebbé válik, veszít a rugalmasságából, amivel a fertőzésekre való hajlam fokozódik. A hüvely mérete is mindenkinél változó, azonban a kor előrehaladtával, vagy a szüléssel, a hormonváltozásokkal teljesen természetes módon hüvelymegereszkedés, méhsüllyedés, hüvelytágasság léphet fel. Szülés után átlagosan hat hónap szükséges ahhoz, hogy a korábbi állapot visszaálljon, azonban a többszöri szülés eredményeként előfordulhat, hogy vissza nem fordítható a változás. Ezen kívül a harmincas éveit taposó, először szülő hölgyek szervezete már nem tud úgy regenerálódni, mint egy huszonévesé.

A RenovaLase® egy egyedi, szabadalmaztatott lézerterápia, amely megszünteti a hüvelyszárazságot. A kezelés alapja a hüvelyfal szövetének a lézer által indukált, enyhe és szabályozható fototermikus terápiája, serkenti az ér-újraképződést, növeli a kollagénrostokat termelő kötőszöveti sejtek aktivitását, ezáltal jelentős mennyiségben képződnek új, egészséges, rugalmas rostok, hő vagy ablációs károsodás nélkül. A végső eredmény a javuló vérellátásnak köszönhetően a hüvelyhám szerkezetének regenerálódása. A hüvelyfal így visszakapja rugalmasságát. Csökkennek a hüvelyszárazság tünetei, a viszketés, az irritáció és fájdalmas nemi élet.

Az IncontiLase Smooth technológia tökéletes megoldást nyújt az enyhe és közepes stressz-inkontinencia esetén. Termikus hatással bír a hüvelycsatornán keresztül a környező szövetekre. A kezelés stimulálja a kollagénrostok újrarendeződését és új rostok termelődését a kismedencei szövetekben és a húgycsőnyílás környékén. Megerősíti és alátámasztja a hólyagalapot, megszünteti az inkontinenciát. Az IntimaLase® a kitágult hüvely kezelésénk leginnovatívabb eszköze, a kezelés stimulálja a kollagén-újrarendeződést és az új kollagénrostok szintézisét a hüvely falában és a kollagéndús kismedencei szövetekben. A kollagénrostok újrarendeződése és újraképződése a hüvelyfal vastagságát és rugalmasságát növeli, ezáltal visszafiatalítja a hüvelyt és környezetét.

A ProlapLase a méhsüllyedés kezelése, stimulálja a kollagén-újrarendeződést és az új kollagénrostok szintézisét a hüvely falában és a kollagéndús kismedencei szövetekben, vastagságát és rugalmasságát növeli, ezáltal jelentősen feszesíti a kismedencei területet, visszarendeződik a kismedencei ideális állapot, a méh megemelkedik, a hüvelyfal ismét feszessé válik” – magyarázta el részletesen a lehetőségeket a bőrgyógyász- lézerspecialista. Ehhez területtől és a változás mértékétől függően két-három alkalom kell, közötte jó egy hónapot kihagyni, engedni a szervezetünket, saját sejtjeinket dolgozni. A kezelést pedig jó évente megismételni.

Nyilván vannak már olyan súlyos állapotok, ahol műtéti beavatkozásra van szükség, éppen ezért is fontos, hogy minél előbb merjünk segítséget kérni, mindenképpen megbízható szakembertől és ezt a testünk meghálálja. Mert ma már van mód arra, hogy visszakapjuk régi éltünket” – hívja fel a figyelmet dr. Szabó Olga.

A cikk a Pesti Hírlap Élet + Mód 2021. decemberi számában jelent meg.