A horkolás, annak ellenére, hogy meglehetősen zavaró jelenség, nem feltétlenül jelent veszélyt.

Azonban ha hangos, egyenetlen horkantásokkal és légzéskimaradással társul, szívinfarktust és stroke-ot is okozó alvási apnoé-ra kell gyanakodnunk.

Egy felmérés szerint Magyarországon a lakosság 52%-a horkol. Közülük 50% csupán halkan és egyenletesen, míg a másik 50% hangosan horkol, és légzéskimaradással is küzd.

A férfiak 38%, míg a nők csupán 20%-a horkol hangosan.

És tudjuk, nem csak az szenved az álmatlan éjszakáktól és a másnapi fáradtságtól, aki horkol, de partnerét is súlyosan érinti a probléma.

Mi okozza a horkolást?

A horkolást a felső légutak falának és egyes részeinek rezonálása okozza. Nappal, amikor ébren vagyunk a felső légút izmai, a garatizmok feszesek. Amikor elalszunk, ezek az izmok részben ellazulnak, ennek hatására a garat összeszűkül. A mostanra már ellazult garatot a légáramlás megremegteti. A horkolás hasonló, mint amikor egy felfújt lufit hirtelen leeresztünk, és az így kiáramló levegő annak száját jellegzetes hang kíséretében megrezegteti.

Hogyan lehet hatékonyan csökkenteni a horkolást?

Gyógyszertárban kapható többféle segédeszköz is horkolás ellen: orrszárnyra ragasztható csíkok, vagy fej alá tehető rezgőpárna. Emellett léteznek hagyományos, jól bevált, ámbár fájdalmas és hosszú felépülési idővel járó műtétek.

A legújabb legmodernebb horkolást megszüntető kezelések azonban ma már a fájdalom-, vágás- és altatásmentes lézeres beavatkozások.

A Journal of the Laser and Health Academy nemrégiben megjelent horkolásról és annak kezeléséről tanulmányában kimutatták, hogy a lézeres kezelések által hatékonyan növelhetők, akadálymentesíthetők a légutak, ezáltal csökkenthető a horkolás és az alvási apnoé mértéke. A kutatás résztvevőinek 85%-a szignifikáns élet- és alvásminőség javulásról számolt be. Sőt, a kezeléseket követő 3 évvel is jelentős mértékben fenntartható volt az elért eredmény.


30 éves férfi páciens, korábbi jégkoki játékos, most képtelen az edzésre, mert szinte azonnal kifullad. CPAP maszkot használ immáron 2 éve, ami fokozott kényelmetlenségekkel jár. 36 hónap múlva is fenntartható volt az elért eredmény. (Sippus, 2015).

A horkolás elleni kezelés előtt:

A 3 alkalomból álló horkolás elleni kezelést követően:

36 hónappal a horkolás elleni kezeléssorozat után:

A legmodernebb, és pácienseink visszajelzése alapján is rendkívül hatékony horkolást megszüntető lézeres beavatkozásról bővebben itt olvashatsz!