Te tudod mi a menopauza egyik legkellemetlenebb tünete?

Az elkötelezett Szex és New York rajongók talán emlékeznek az ikonikus jelenetre, ahol Charlotte kijelenti, hogy depressziós a vaginája.

Barátnői élcelődéseire válaszolva elmondja, hogy ez igenis létező diagnózis, és több nőt érint, mint gondolnánk.

Okai

A vaginális depresszió, avagy szakszóval vulvovaginális atrófia, azaz a hüvelyszárazság a menopauza körül és után jelentkező állapot, amely a nők 47%-át is érintheti a postmenopauzális időszak elérésekor.

A jelenségért a menopauza után jelentkező alacsony ösztrogénszint a felelős, amely azonban laktációkor (a szoptatási időszak alatt) és különböző gyógyszeres kezelések következtében is jelentkezhet, így minden korosztályt érinthet. A vagina fala egy rétegzett laphám, amely a változó kor eléréséig vastag, nedvességben gazdag és rugalmas. Ám az öszrogénszint csökkenésével elvékonyodhat, a hüvelyi pH megemelkedhet, amely baktériumok elszaporodásához vezethet.

Sőt a hormonszint változásával csökken a vagina vérbősége, a nedvességtermelő képessége és a fala elvékonyodhat. A hüvelyi szárazság szexuális együttlétkor fájdalomhoz, mikrorepedésekhez vezethet, ami a megváltozott pH mellett tovább növeli a fertőzések kockázatát.

Tünetek, amik vulvovaginális atrófiára utalnak

1) Csökkent lubrikáció (hüvelyi nedvesedés) – A hormonszint változásával csökken a hüvely vérbősége és  nedvességtermelő képessége is, ami a hüvelyfal kiszáradásához vezethet.

2) Fájdalom – A hüvely falának elvékonyodása és a hüvelyszárazság aktus közben jelentkező fájdalomhoz vezethet. De a fájdalom kiterjedhet a hüvelyen túl a klitorisz vagy akár az ánusz, illetve a teljes alhasi régió területére is. Emiatt sokan kerülik a szexuális együttléteket, pedig az éppenhogy elősegítené az egészséges kollagén- és elasztintermelést, sőt a terület vérbőségét is növelné.

3) Égő, viszkető érzés – A kiszáradás mellett az égő, viszkető érzés az egyik leggyakoribb tünete a vaginális atrófiának. Sokaknak már az ülés, vagy a testedzés is nehézséget okoz. Gyakran ezek a tünetek vezetnek a téves feltevéshez, hogy valamiféle gombás vagy bakteriális fertőzésről van szó.

4) Fertőzések – A hüvelyszárazság és a rugalmasság csökkenése következtében a hüvely falán mikrorepedések keletkezhetnek. Amennyiben a hüvelyi pH már megemelkedett, úgy a különböző kórokozók könnyen elszaporodhatnak. Ez nem csupán tovább növeli a kellemetlenségek sorát de szövődményekhez is vezethet.

kezelési lehetőségek hüvelyszárazság esetében

A vulvovaginális atrófia több tünete kezelhető továbbá lokális vagy orális hormonkezeléssel. Ez viszonylag gyorsan és hatékonyan csökkenti a kellemetlen tüneteket, -ám csak orvosi javallatra alkalmazható- krém, hormongyűrű vagy tabletta formájában.

De mit tegyek, ha nem szeretnék hormont szedni a mellékhatások miatt?

Az egyik széles körben elterjedt kezelési mód a patikában vény nélkül kapható hüvelyhidratáló krém használata. Ez csökkenti a tüneteket, ám nem jelent oki terápiát, jelentősen kevésbé hatékony, mint a hormontartalmú gyógyszerek, és a krém használatának elhagyásával a panaszok visszatérnek. Szexuális együttlétkor ajánlott a síkosítók használata, azonban ez csak rövid távon nyújt megoldást, a fájdalom, a viszkető és égő érzések megmaradnak.

Alig hatékony, vagy mellékhatásokkal bíró terápiák helyett azoban lehetőség van egy rendkívül hatékony, oki terápiára a vulvovaginális atrófia kezelésére, ez pedig az intimlézer kezelés. A kezelés során a hüvelyhám alá, a kötőszövet rétegeibe juttatott nagy energiájú lézerfény a szöveteket felmelegíti, ami a rugalmas rostok hirtelen és azonnali megrövidülését és megvastagodását eredményezi. Ezen rövid távú hatás mellett hosszú távon serkenti a kollagénrostok termelődését, valamint angioneogenezist, vagyis ér-újraképződést is eredményez. Ennek következtében a vagina körüli szövetek rugalmasabbak lesznek, vérellátásuk lényegesen javul, ami a hüvelyt bélelő hám szerkezetének regenerálódásához vezet. A regenerálódott hüvelyhám a menopauza előtti időszakra jellemző funkciói is teljes mértékben visszatérhetnek: Megszűnik a szárazság, a viszketés, az égő érzés és újra örömtelivé válik a szexuális együttlét ennek a valóban hatékony, oki terápiás eljárásnak köszönhetően. A kezelést általában csupán háromszor kell ismételni a maximális eredmény eléréséhez.

Ha ezek a tünetek Önnek is ismerősek jelentkezzen konzultációra a +36 30 911 9670 számon!

Hivatkozások: Mac Bride, M. B., Rhodes, D. J., & Shuster, L. T. (2010). Vulvovaginal atrophy. Mayo Clinic proceedings, 85(1), 87-94.