Az aknés bőr, a pattanások megjelenése az arcon és a mellkason a kamaszok leggyakoribb bőrproblémája. Igencsak meg tudja keseríteni ezt az amúgy sem könnyű időszakot az életükben. A 13-18 éves fiatalok jelentős része küzd a problémával.
Többségüknél néhány év elteltével spontán elmúlik, de van akinek több évtizedig is megkeseríti az életét az aknés bőrprobléma.

De mitől is alakulnak ki a pattanások?

A mitesszerek illetve pattanások akkor jönnek létre, ha a bőrünkben lévő faggyúmirigyek kivezető nyílásai eltömődnek, illetve begyulladnak. Serdülőkorban a hormonális változások az egyéni hajlam és a környezeti hatások miatt alakulnak ki.
Felnőttkorban hozzáadódik a nem megfelelő táplálkozás és a stressz is.
A mitesszerek és pattanások általában a homlokon, az orron, az állon, a teljes arcon, mellkason, háton, és a felkarokon, a faggyúmirigyekben gazdagon ellátott területeken jelennek meg.

Miért olyan zavaró a mitesszeres, pattanásos bőr?

A mitesszeres pattanásos bőr általában olajosan fénylik, tágak a pórusok, apróbb és nagyobb fekete mitesszeres pöttyök tarkítják. Emellette piros, gyulladt pattanások, és ezek nyomán apró sebek, később hegek is megjelenhetnek, még profi sminkanyagokkal is nagyon nehéz elfeledni őket. Aki ismeri a problémát, jól tudja miről beszélünk.

Milyen típusú akne létezik?

Az aknés, pattanásos bőrnek 3 súlyossági fokozata létezik:

  1. Jellemző a mitesszeres bőr, mellette enyhe gyulladásos tünetek. Ez általában fiatal kamaszkorban jelentkezik és magától gyógyul.
  2. Itt már a mitesszerek mellett gyulladt, fájdalmas pattanások is tapasztalhatóak, gyógyulásuk pedig hegesedéssel járhat.
  3. Erős, gyulladásos pattanások, fájdalmas, gennyes csomók, -melyek nyomán tályogok is keletkezhetnek- erősen tágult pórusok, hegesedés jellemzi.
Illusztráció: mozaweb.hu

Illusztráció: mozaweb.hu

Hogyan lehet segíteni az aknés, pattanásos bőr esetén?

Javasolt bőrgyógyász szakorvoshoz fordulni, mivel mindannyiunk bőre más, a pattanások kialakulásának oka is eltérő lehet, így a kezelése is igen színes palettát mutat.

Mi a leghatásosabb módja az aknés, pattanásos bőr kezelésének?

A technikai fejlődés vívmányaként megjelent csúcsminőségű FOTONA lézerrel tudjuk a leghatékonyabb eredményt elérni az aknés, pattanásos bőr kezelésében.

A FOTONA lézerrel végzett kezelésünkről bővebben is olvashat!