A rosacea igen gyakori bőrbetegség, egyes felmérések szerint a népesség 5-10 %-át érinti. A betegség oka nem tisztázott, kialakulásában örökletes hajlam és környezeti hatások is szerepet játszanak. A rosaceás problémák gyökere a bőr ereinek nem tisztázott eredetű vegetatív beidegzési zavara.

Jellegzetes az alkoholtartalmú italokra, stresszre, forró italok vagy fűszeres ételek fogyasztására, napfény vagy hideg hatására kialakuló, fokozott érválasz, az arc kipirulása.

A rosacea tünetei

A rosaceás bőrt jellemzi könnyen kipiruló, érzékeny arcbőr, piros foltok, értágulatok az arcon, az orron, vagy az állon. Súlyosabb esetben piros, gyulladt csomók az arcon. Kezdetben a tünetek csupán néhány órán, esetleg napon keresztül jellemzőek, később tartósabbá válhat az állapot.

1-es stádium: az arc kipirulása rövid ideig tart, és hirtelen jelentkezik. Lassan romló tendencia jellemzi, a bőrpír egyre gyakrabban újul ki, majd maradandó arcpír és kisebb nagyobb értágulatok keletkeznek az arcon.

2-es stádium: A rosacea előrehaladottabb állapotában az orcákon és az orron apró piros, gennyes, pattanásra emlékeztető kis csomók is keletkeznek. Ezek a gyulladásos tünetek kezelés hatására visszahúzódnak és nem hagynak heget. A rosacea későbbi szakaszában a faggyúmirigyek túlburjánzása és a bőr-kötőszövet felszaporodása miatt a csomók egyre nagyobbakká válhatnak, helyenként összefüggő szigeteket képezhetnek főleg az orron.

A két rosaceás stádium nem minden esetben követi egymást, külön-külön is kialakulhatnak.

A rosacea gyakorisága

A rosacea mindkét nemnél gyakran előfordul, 38-65 éves korig jellemző. Nőknél gyakoribb, de enyhébb, férfiaknál ritkább, de súlyosabb tünetek kell jelentkezik.

A rosacea okai

A rosacea okait a mai napig nem ismerjük pontosan.  Oka lehet hormonális, vagy öröklött, magas vérnyomás esetén gyakori. Állapotát befolyásolhatják az aktuális érzelmeink, a stressz, hideg vagy meleg időjárás, napégés, fűszeres ételek vagy szeszesitalok is.

A rosacea  kezelése

Ne diagnosztizáljuk önmagunkat! Rosacea gyanúja esetén mindenképp forduljunk bőrgyógyász szakorvoshoz! A szakorvos, a problémánknak leginkább megfelelő kezelést tudja javasolni. A rosacea gyulladásos stádiumban hatékonyak lehetnek az antibiotikumok,  különböző rázókeverékek, súlyos esetben szteroid tartalmú krém rövid idejű használata is javallott lehet. Fontos a tüneteket súlyosbító egyéb fennálló betegségek kezelése is (pl. gyomor-, vagy bélbetegségek).

A rosaceás értágulatosság leghatékonyabb kezelése

A rosaceás értágulat leghatékonyabban lézeres kezeléssel tüntethető el. Már néhány kezeléssel igen látványos eredmény érhető el.

A rosacea lézeres kezeléséért kattints ide!