Hüvelyszárazság -engem is érint?

-Te is tapasztaltad már a hüvelyszárazság tüneteit?

Az együttlét során megtapasztalható szárazságot a hüvelyben többnyire a változókor beköszöntével, -vagy már azt megelőzően is- érezhetjük. Ez amellett, hogy megzavarhatja a könnyed, boldog szexuális életet, fájdalommal is jár, és a fertőzésekre és nyitottabbá teszi szervezetünket.

De vajon engem is érint? Mik a hüvelyszárazság tünetei?

-kellemetlen, fájdalmas szexuális együttlét

-váratlan vérezgetés

-égő, viszkető érzés a hüvelyben

-sürgető vizelési inger

-vizelés közben égető érzés

-többször jelentkező húgyúti fertőzés, gyulladás

-esetleg vizelet elcseppenés

Mi a hüvelyszárazság kialakulásának oka?

A menopauza előtt és alatt jelentősen csökken a petefészek és a mellékvesekéreg által termelt női nemi hormon, az ösztrogén termelődése. Okozhatja a petefészek orvosi eltávolítása, de kemoterápia, illetve sugárkezelés is. Fokozhatja az hüvelyszárazság kialakulását különböző gyógyszerek (antibiotikumok, antihisztaminok, antidepresszánsok, allergia elleni gyógyszerek és fogamzásgátlók) szedése, cukorbetegség, magas vérnyomás, dohányzás, alkoholfogyasztás, különböző hüvelyi fertőzések, a rendszeres szexuális élet hiánya és a stressz is. Ne felejtsük el azt sem, hogy érzelmi és lelkiállapotunk szintén komoly hatással lehet a hüvely nedvesedési képességére!

De mi is pontosan az ösztrogén és miért felelős?

A hüvelyi területen az ösztrogén hormonálisan szabályozza a sejtmegújulást, a megfelelő vérellátást és a nyákos hüvelyváladék termelődését. Az ösztrogén hormon hiánya esetén nem megfelelő a vérellátás, lassul a sejtmegújulás, nem termelődik megfelelő mennyiségű hüvelyváladék. Ez a folyamat teszi sérülékennyé és fertőzésekre hajlamossá a külső és belső női nemi szervet.

Mit tehetünk a hüvelyszárazság ellen?

Mindenképp javasolt nőgyógyász szakorvoshoz fordulni, a pontos dignózis és a helyes terápia érdekében. Az orvos az alapos kivizsgálást követően adhat tanácsot a hüvelyszárazság megszüntetésére. Enyhébb esetben a hüvely nedvességét, síkosságát biztosító hormonmentes hüvelyi hidratálókrémek, síkosítók vagy ösztrogén tartalmú krémek, kúpok, hüvelytabletták is segíthetnek, de komplexebb tünetegyüttes –pl. erős hőhullámok- esetén szájon át szedhető ösztrogén tartalmú tablettát is javasolhat.

Gyógyszerek esetében azonban számolnunk kell a mellékhatásokkal. A hormontartalmú gyógyszerek emelhetik a daganatos megbetegedések -pl. az emlőrák és a méhrák- kialakulásának kockázatát.

A hüvelyszárazság megszüntetésének gyors, fájdalom-, és kockázatmentes egyszerű és hatékony módja a forradalmian új lézeres kezelés. A kezelés serkenti az ér újraképződést, stimulálja az érintett területen a kollagéntermelődést, regenerálódik a hüvelyfal felszíne, jelentősen javul a terület vérellátása, a hüvely visszakapja a korábbi fiatalos rugalmasságát. Így jelentősen csökkennek a hüvelyszárazság tünetei, a viszketés, az irritáció és a fájdalmas nemi élet.

Kattintson a kezelésért!